האינטרנט הוא חלק בלתי נפרד מחייהם של כולנו. הוא מציע הזדמנויות חדשות ומהווה כיום חלק מרכזי מחיי היומיום שלנו. ילדים ובני נוער גולשים ברשת לשימושים רבים, בין היתר להכנת שיעורי בית, שיחות עם חברים ושיתוף בחומרים שונים.
כמו בעולם האמיתי, גם בעולם הווירטואלי יש מקומות מלאי סכנות וילדים ובוגרים כאחד יכולים להינזק אם לא יגלו ערנות בזמן למתרחש סביבם. מידע זה נועד לסייע בנושא גלישה בטוחה.
כמה עצות:
- אל תתנו לילדים צעירים לגלוש לבד (בדומה לכך שלא הייתם נותנים להם לדבר עם אנשים זרים).
- ניתן ליצור מסגרת של בילוי משותף ומהנה בגלישה באינטרנט שבמהלכו ניתן להעביר מסרים של מה מותר ומה אסור
- קבעו כללי התנהגות במקרה שנתקלים בתוכן לא ראוי או בהטרדה.
- דעו מה ילדכם עושה ברשת ועם מי הוא מדבר. בקשו ממנו ללמד אתכם להשתמש בכל יישום שאתם לא מכירים..
- עזרו לילדכם (וגם לכם הבוגרים) להבין כי אסור לתת את הפרטים האישיים באינטרנט. מידע אישי כולל את הזיהוי שלו במסרים מיידיים, כתובת דוא"ל, מס' טלפון נייד, כתובת מגורים וכל תמונה שלו. חשוב להבין כי ניתן לשנות תמונות וסרטוני וידאו שפורסמו באינטרנט וכי ניתן להעביר חומר זה לאנשים אחרים.
- הודעות "דואר זבל" (spam) והודעות sms טורדניות – זכרו כי אין להאמין להן, לא לענות להן ולא להשתמש בהן.
- מומלץ לא לפתוח קבצים מאנשים שאינכם מכירים. חשוב במיוחד להסביר זאת לילדים – לעיתים מדובר בוירוס ולעיתים בתמונות או סרטים בלתי הולמים.
- חברים מקוונים מוטב שהם ישארו מקוונים. עזרו לילדים להבין כי לעיתים אנשים אינם דוברי אמת באינטרנט. יש להסביר כי אסור להיפגש עם זרים ללא ליויי של מבוגר אותו הוא מכיר ובוטח.
- שמרו תמיד על תקשורת פתוחה עם הילדים כדי שידעו כי הם יכולים לפנות אליכם כאשר משהו בגלישה גורם להם להרגיש שלא בנוח.
וכיצד ניתן לחסום לתכנים בעייתיים?
ניתן להשתמש בשרות "סינון אתרים" החוסם את האפשרות לכניסה לאתרים שאינם הולמים. לנוחיותכם, מידע בנושא תכנות סינון ושרותי בקרה. כמו כן באתר איגוד האינטרנט הישראלי יש קו חם למפגעי רשת.
באתר משרד החינוך ניתן למצוא מידע רב בנושא גלישה בטוחה. מומלץ לגלוש וללמוד!